Сушки для овочів, фруктів і ягід — вибираємо помічницю

Сезон овочів, фруктів і ягід – ідеальний час для заготівок. Сушка – найприродніший спосіб збереження продуктів, в такому вигляді продукти відмінно зберігаються цілий рік.

0

0

0

переглядів


                     Сушки для овощей, фруктов и ягод - выбираем помощницу

Сушка продуктів – це, по суті, процес їх зневоднення з допомогою циркуляції теплого повітря. Висушування перешкоджає розвитку шкідливих мікроорганізмів, сприятливим середовищем яких є вода. Сушіння відбувається при невисокій температурі, що забезпечує максимальне збереження вітамінів і мікроелементів.

Читай також: 6 найкорисніших кухонних приладів

Користь сушки для фруктів і овочів


                     Сушки для овощей, фруктов и ягод - выбираем помощницу

Перевага сушіння овочів в сушарці порівняно з духовкою в тому, що продукти не втрачають свій колір, у порівнянні з сушкою на повітрі – в тому, що продукти залишаються максимально чистими і сушаться набагато швидше.

Особливо потрібна сушка тим, у кого є сад, дачна ділянка. Впали яблука можна благополучно висушити на зиму, можна робити заготовки з абрикосів, слив, практично будь-яких садових ягід. Крім того, в ній можна сушити зелень, лікарські трави, овочі, гриби. Також в ній готують картопляні або фруктові чіпси, в’ялені персики або груші, пастилу. Працювати з сушаркою простіше простого. Продукти потрібно вимити, порізати або натерти і розкласти на піддони, включити прилад в розетку.

Читай також: 5 кухонних приладів, про покупку яких зазвичай шкодують

Які бувають сушки для фруктів і овочів


                     Сушки для овощей, фруктов и ягод - выбираем помощницу

Електричні сушарки бувають різними, ми з вами поговоримо про побутових, компактних варіантах і визначимося, яку ж сушарку вибрати в тому чи іншому випадку і за якими критеріями.

Потужність. Вона коливається від 250 до 550 Вт (краще брати від 350 Вт).

Лотки. Найчастіше їх 4-5, а взагалі їх кількість варіюється від 3 до 9. Можуть бути круглими або прямокутними. Бажано купувати сушарку з досить високими ємностями, адже деякі фрукти у свіжому вигляді мають досить великий обсяг. Найбільш зручні контейнери з прозорого пластика: у них видно весь процес сушіння і немає необхідності кожен раз відкривати прилад. На дні лотка, як правило, – сітка. У найбільш дорогих моделях сітка є всередині кожного лотка. Для трав і маленьких ягід беруть густу сітку. Для овочів і фруктів – більш рідкісну.

Регулятор температури. Температура регулюється від 35 до 60°C (іноді до 70-80°С). Є моделі з перемикачем (2-3 режиму), а є з регулятором температури. Трави і спеції сушать при 35-40°C, овочі і квіти – при 50°C, фрукти і пастилу – при 55°C, м’ясо та рибу – при 60°C (або в максимальному режимі).

Час роботи. Від години до 2-3 діб. Час сушіння залежить від водянистості продукту. За 2 години сушиться зелень. Гриби стануть сухими за 5-7 годин. Вишні, смородина, виноград і чорниця будуть сохнути не менше доби. Тривалість сушіння багатьох продуктів вказується в інструкції і може відрізнятися залежно від конкретної марки і моделі. У деяких сушарках є також дуже зручні функції автоматичного включення/вимикання і таймера.

Читай також: Знахідка для господині: топ-3 новинки кухонних гаджетів

 

Корисні поради


                     Сушки для овощей, фруктов и ягод - выбираем помощницу

• Через отвори в лотках дрібні продукти випадають і можуть потрапити в робочий механізм, тому для їх сушіння рекомендується вибирати лоток з більш густою сіткою або ж застелити контейнер екологічно чистим матеріалом – папером або тканиною.

• Продукти укладають таким чином, щоб шматочки злегка торкалися один одного.

• Лотки заповнюють осторонь від сушарки. Заповнені лотки слід дуже акуратно помістити на основу. Зокрема це стосується приготування пастили, так як фруктове пюре може пролитися.

• Не варто поливати продукти рослинним маслом або жиром, так як це може викликати їх розтріскування. Для приготування пастили суцільний піддон слід злегка змащувати олією. Надлишок мастила знімають паперовою серветкою.

• Сушіння краще розпочинати з більш високої температури, а при більш низькій – досушувати.

• Чим швидше висушуються продукти, тим більше корисних речовин в них збережеться.

• Різні продукти краще сушити окремо, щоб не змішувати різні запахи.

• Сушені продукти повинні зберігатися в сухому захищеному від світла місці. Найкраще – у закритій скляній тарі, у захищеному від світла місці, що допоможе вберегти ваші запаси від молі. Можна також підвісити продукти в полотняному мішечку в приміщенні з хорошою циркуляцією повітря.

Читай також: Аерогриль: що це за прилад і для чого він потрібен