Стерилізуємо банки: 5 кращих способів

Сезон консервації вже настав. А це означає, що вам знадобляться стерильні банку для всяких смаколиків на зиму. Ми нарахували цілих п’ять способів, як простерилізувати банки: «ледачих», відомих і не дуже. Вибирайте, що сподобався!

0

0

0

переглядів


                     Стерилизуем банки: 5 лучших способов

Гарячий пар, що піднімається над плитою, нотки поту, що виступили на обличчі – ці жахливі картини уявляє собі жінка, коли в рецепті прочитає «стерилізуємо банки».

Читай також: Консервація з аспірином: 5 кращих рецептів

А адже сьогодні вже існує маса способів обробки банок без подібних «мартенівських умов».

Спосіб перший – з градусом


                     Стерилизуем банки: 5 лучших способов

Відмінний спосіб, особливо, коли вдома або на дачі немає газу. І цей спосіб ще жодного разу не підвів господинь: жодна банку ні разу не вибухнула!

Читай також: Компоти з яблук і груш на зиму: всі секрети вдалої консервації і 9 рецептів

І годиться він, як для солодких консервів, так і для солоних (у тому числі маринадів, соків). Недолік цього способу є один – не завжди в будинку є алкоголь.

  • Відібрані банки і кришки ретельно миємо, просушуємо.
  • Потім беремо горілку (самогон, спирт – коротше, що є з спиртовмісної в будинку, але, природно, не лікери або вино) і наливаємо трохи в банку, закриваємо кришкою і обережно струшуємо, щоб алкоголь ополоснул всю ємність.
  • Потім горілку зливаємо в наступну банку і робимо той же процес. Якщо на дні банку залишиться трохи алкоголю, не хвилюйтеся – це не страшно!

Спосіб другий – мікрохвильовій (стерилізація в мікрохвильовці)


                     Стерилизуем банки: 5 лучших способов

Якщо в будинку раптом ні горілки — виручить мікрохвильовка. Недолік способу – в мікрохвильовку не поміщаються трилітрові банки.

  • Чисті баночки заповнюють водою на 1/3 ємності.
  • Ставимо банки (без кришок!) в мікрохвильову піч на 5 хвилин (на max потужність). Потім воду зливаємо і наповнюємо варенням, ікрою і т. д.
  • Кришки стерилізуємо в гарячій воді: наливаємо в каструлю воду, доводимо до кипіння і опускаємо кришки.
  • Проварюємо їх в окропі 4-5 хвилин.

Якщо вам по душі більше класика, є ще три варіанти стерилізації банок. Про них поговоримо нижче.

Спосіб третій – кипляча вода

Якщо вам раптом потрібно простерилізувати невелику кількість банок — цей метод точно підійде. Отже, в каструлю набираємо холодну воду так, щоб банки були повністю покриті рідиною.

Після закипання води, даємо банкам прокипіти ще хвилин 5. Потім розкладаємо банки на чисте і сухе рушник.


                     Стерилизуем банки: 5 лучших способов

Спосіб четвертий – пар

Широку каструлю наповнюємо водою, зверху ставимо решітку, на ґрати — банки. Залізні кришки від банок опускаємо в киплячу в каструлі воду і кип’ятити, поки банки знаходяться під паром.

Перед закатыванием, банки повинні бути абсолютно сухими, тому після стерилізації їх потрібно поставити догори дном на чисті вафельні рушники.

Читай також: Болгарський перець на зиму: 5 неймовірних рецептів консервації

Спосіб п’ятий – духова шафа

Промиті банки ставимо в холодну духовку і виставляємо температуру на 120 градусів. Стерилізуємо банки близько 15 хвилин. Цей спосіб підходить для великої кількості банок.