Щавель на зиму в банках — рецепти з сіллю і без неї

Заготівля щавлю на зиму – це прекрасна можливість запастися вітамінами на всю зиму. А ще — тільки уявіть — в будь-який час, незалежно від сезону, ви зможете приготувати ароматний щавлевий борщ!

0

0

0

переглядів


                     Щавель на зиму в банках - рецепты с солью и без нее

Зелений борщ або щі з щавлю – дуже смачна страва. Зазвичай його готують влітку і навесні, коли є всі необхідні інгредієнти, адже в ньому дуже багато зелені. У кожної господині є свій фірмовий рецепт, але в кожному з них обов’язково буде присутній щавель. Взимку знайти його у свіжому вигляді буде дуже складно, тому про заготівлі про запас треба подбати заздалегідь.

Пропонуємо вашій увазі кілька швидких рецептів, за якими можна заготовити щавель на зиму.

1) З оцтом

Інгредієнти:

  • свіжий щавель;
  • 1 літр води;
  • 1 столова ложка солі;
  • 100 мл столового оцту.

Процес приготування:

Листовий овоч дрібно порубати ножем, укласти в банки і прим’яти. В окремій ємності з’єднати оцет, воду і сіль, перемішати. Маринадом залити щавель, банки закатати. Це один з найбільш смачних способів, який допомагає заготовити щавель на зиму для супу.

2) Щавель солоний

Інгредієнти:

  • свіжий щавель;
  • сіль;
  • вода.

Процес приготування:

Овоч дрібно нарубати. Укладати підготовлену зелень в банки, пересипаючи кожен шар сіллю. Воду довести до кипіння, остудити і наповнити нею банки, закатати. Цей спосіб заготівлі підходить для любителів солоного щавлю.


                     Щавель на зиму в банках - рецепты с солью и без нее

Читай також: Зелений борщ зі щавлем і базиліком

3) Без солі

Інгредієнти:

  • свіжий щавель;
  • вода.

Процес приготування:

Овоч вимочити в холодній воді і дрібно нарізати. Скласти овоч в стерилізовані банки ємністю півлітра. Воду довести до кипіння, залити нею щавель і швидко закатати.

4) Заморожування щавлю

Щоб заморозити щавель на зиму немає необхідності докладати якихось особливих зусиль. Технологія досить проста.

Свіжі листочки перебирають, відкидаючи квіткові стрілки і травинки, овоч миють у великій кількості холодної води. Великі листя нарізають впоперек, дрібні становлять цілими. Далі зелень занурюють у киплячу воду приблизно на хвилину – за цей час колір листочків зміниться на темно-оливковий, але на якість продукту це не вплине.

Щавель дістають з окропу шумівкою і залишають на кілька хвилин, щоб стекла зайва рідина. Листочки можна трохи промокнути паперовим рушником, після чого скласти в пластикові пакети.

Кожен з цих методів дозволяє зберегти всю користь продукту та його аромат. При бажанні ви можете заморожувати щавель разом з іншою зеленню, наприклад, з кропом або петрушкою.

Читай також: Щавель на вашій ділянці: посадка і догляд