Петрів піст: як правильно харчуватися в ці дні

Даний пост покликаний очистити душу і тіло після досить тривалого свята П’ятидесятниці. Головна його мета – духовна підготовка до урочистостей в ім’я апостолів – послідовників Христа.

0

0

0

переглядів


                     Петров пост: как правильно питаться в эти дни

У 2018 році Петрів піст починається 4 червня. Цей піст встановлений в пам’ять первоверховних апостолів Петра і Павла, які постили, готуючи себе для Євангельської проповіді. Річний пост може тривати від 8 до 42 днів. Цього року Петрів піст триватиме більше місяця (по 11 липня).

Читай також: Котлети з круп: топ-5 рецептів пісних

Петрів піст: що можна їсти

Даний пост не є строгим. По суботах і неділях допускається вживання вареної їжі з рослинним маслом і риби. По понеділках, середах і п’ятницях практикується сухоїдіння, тобто вживання в їжу тільки сирих, не варених продуктів (найчастіше це хліб, вода, сіль і сирі овочі).


                     Петров пост: как правильно питаться в эти дни

Петрів піст: що не можна їсти

Категорично заборонені у цей період усі м’ясні страви. Крім того, слід виключити всі молочні продукти і яйця, а також різноманітні вироби, що їх містять, у тому числі і кондитерські, такі як здобні булочки, оладки, тістечка, млинці, торти, яєчні.

З напоїв, природно, ні в якому разі не можна вживати алкоголь, так як пити спиртне взагалі вважається церквою гріхом. Тому коли ви відчуваєте спрагу, пийте тільки чисту воду, адже це самий природний напій з усіх існуючих у світі.

Найоптимальнішою їжею під час посту завжди були і залишаються донині свіжі фрукти, овочі, зелень, а також каші. З перших блюд зазвичай готують пісні окрошки, супи, щі, борщі, розсольники.

Читай також: Пісні перші страви різних країн: 5 кращих рецептів по версії SMAK.UA

З гарнірів: макарони, пельмені з овочевий або грибною начинкою. Печене і смажене рекомендується обмежувати, однак під час Петрового посту дозволяється робити деякі послаблення, вживаючи в їжу печені овочі (наприклад, фаршировані кабачки, баклажани, перці), печені фрукти, голубці, овочеві котлети, оладки пісні (горохові), млинці на рослинній олії (пшеничні, гречані, пшоняні, картопляні). Також можна дозволити собі їсти макарони.


                     Петров пост: как правильно питаться в эти дни

На честь свят, під час посту на Русі було прийнято готувати особливі пироги – рибники. Їх особливість полягала в тому, що випотрошена і вичищена риба запікається цілком. Пироги робили відкритими, щоб риба була видно, що дуже прикрашало випічку.

Багато віруючих вважають, що під час посту варто відмовитися від солодкого, так як в ці дні слід пам’ятати, що думки про їжу повинні відходити на другий план, тому і готувати їжу рекомендується несолодке. Однак іноді можливі і послаблення. В основному в їжу вживають мед, гіркий шоколад (але не містить молока), цукати, какао-порошок, варення (або джеми), а також цукор, звичайний і фруктовий.

Ще одна порада: не потрібно грати з пристрастями, вживаючи соєве м’ясо, а також вживаючи безалкогольне пиво. Крім того, існують особливі «пристрасні» напої, які слід виключити з раціону. До таких належать нині поширені тонізуючий каву, міцний чай, енергетичні напої.

Читай також: Пісні рогалики (на мінералці) — невигадливо і смачно