Мангольд (листовий буряк): 3 запаморочливих рецепта

Мангольд – досить маловідоме в нашій країні рослина, не характерне для української кухні, але досить популярний в Європі і Азії.

0

0

0

переглядів


                     Мангольд (листовая свекла): 3 умопомрачительных рецепта

Сьогодні із зростанням кількості прихильників здорового способу життя дедалі популярнішим стає багата вітамінами і низькокалорійна кулінарна зелень: це і різні види салату, і рукола, і дикорослі трави, і листова капуста і навіть листова буряк, іменована мангольдом.

Це різновид добре знайомої нам буряків, листова буряк з великими зеленими хвилястими або гладким листям і червоними, жовтими і білими черешками. Листя і стебла володіють прекрасним ароматом, легким гіркуватим смаком, вони багаті вітамінами К, А, Е, С, В 1, В 2, РР і мінеральні речовини (кальцій, калій, залізо, вітамін А і С. Крім того, мангольд володіє сильним кровеочищающим дію, корисний при ожирінні, діабеті, нирково-кам’яної хвороби, анемії.

Читай також: З чим краще всього поєднується буряк: 5 ідеальних дуетів

У кулінарії мангольд використовують в салатах, перші страви, закуски, соуси до пасти, як начинку для пирогів і пиріжків, омлети і запіканки. Крім того, листя рослини застосовують для приготування голубців аналогічно капусті. Для приготування цих страв беруть молоді листя і черешки, поки вони соковиті і не загрубіли.

Кулінарна обробка мангольда близька за технологією обробки шпинату. Для приготування черешків потрібно трохи більше часу, ніж для приготування листя, про це не варто забувати.

Листя і черешки мангольда чудово поєднуються і з м’ясом, і з крупою, з іншими овочами і зеленню. Його також успішно застосовують для прикраси страв. З цією метою ніжні листя можуть замінити традиційно використовуються листя салату. Свіжозрізане листя і черешки зберігаються недовго, не більше 2 днів в холодильнику. Для тривалого зберігання їх звичайно заморожують або консервують. Що можна приготувати з цією рослиною?

Салат з мангольдом


                     Мангольд (листовая свекла): 3 умопомрачительных рецепта

Інгредієнти:

  • Філе куряче варене – 300 г
  • Листя мангольда – 5-6 шт.
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Зелена цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 1 / 3 склянки
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  • Відварене куряче філе дрібно поріжте.
  • Листя мангольда разом з черешками наріжте середнім кубиком.
  • Зелену цибулю дрібно порубаєте.
  • Волоські горіхи подрібніть.
  • Курку, мангольд, цибулю і горіхи змішайте в одній ємності.
  • Додайте сіль за смаком.
  • Заправте сметаною.
  • Омлет з мангольдом

    
                     Мангольд (листовая свекла): 3 умопомрачительных рецепта

    Інгредієнти:

    • мангольд (черешки) – 4 шт.
    • цибуля-порей – 1 шт.
    • цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • олія – за смаком
    • яйце – 2 шт.
    • сметана – за смаком
    • сіль – за смаком
    • перець – за смаком

    Спосіб приготування:

  • Мангольд поріжте на шматочки і відваріть в підсоленій воді (класти в киплячу воду і варити 5-10 хвилин, після закипання).
  • Відкиньте на друшляк, дайте охолонути.
  • Цибулю і цибулю-порей поріжте і обсмажте на сковороді.
  • Додайте відварений мангольд.
  • Обсмажте.
  • Зробіть суміш з яєць, сметани, солі і перцю (інші приправи – за смаком).
  • Залийте сумішшю обсмажений мангольд з цибулею.
  • Накрийте кришкою і готуйте ще 5 хвилин.
  • Різотто з мангольдом і сиром

    
                     Мангольд (листовая свекла): 3 умопомрачительных рецепта

    Інгредієнти:

    • Зелена цибуля – 2 стебла
    • Мангольд – 300 г
    • Рубана петрушка – 4 ст. л
    • Тертий сир – 4 ст. л
    • Часник – 1 зубчик
    • Рослинна олія – 2 ст. л
    • Вершкове масло – 2 ст. л
    • Рис – 400 г
    • Біле сухе вино – 125 мл
    • М’ясний бульйон – 1 л
    • Сіль, перець

    Спосіб приготування:

  • Мангольд почистіть.
  • Цибулю наріжте кільцями.
  • І те, і інше бланшируйте і відкиньте на друшляк.
  • Відкладіть трохи мангольда.
  • З решти листя зробіть пюре з цибулею і петрушкою.
  • Часник порубаєте і потушкуйте в рослинному маслі.
  • Додайте рис і варіть 3 хвилини.
  • Розведіть вином і дайте йому випаруватися.
  • Влийте бульйон і дайте йому вбратися.
  • Через 20 хвилин перемішайте з пюре, посоліть, поперчіть, заправте часником.
  • Зніміть з плити.
  • Перемішайте з вершковим маслом, 3 ст. л. сиру і мангольдом.
  • Посипте сиром. Можна також прикрасити горішками.
  • Приємного апетиту!