Кулінарні традиції на Старий новий рік

У минулі часи з Різдвом закінчувався піст, і Новий рік був прекрасним приводом для щедрого столу, багатої безліччю страв. Які ж страви були у наших предків на святковому столі?

0

0

0

переглядів


                     Кулинарные традиции на Старый новый год

До середини січня нині в Україні свята і тривалі вихідні вже закінчуються, а коли-то цей час був самим розпалом святок, під час яких народ веселився, влаштовував всілякі забави та ігрища.

У минулі часи з Різдвом закінчувався піст, і Новий рік був прекрасним приводом для щедрого столу, багатої безліччю страв. Які ж страви були у наших предків на святковому столі?

В першу чергу готували кутю. Робили її в день напередодні Нового року – Щедрий вечір. Відповідно і кутя була щедрою. На відміну від багатої, яку готували на Свят-вечір, щедру кутю заправляли скоромниною – смальцем, вершковим маслом, вершками або молоком. Як і на багатий вечір, кутю також ставили на покуті.

Варто також відзначити, що день напередодні Нового року присвячений преподобним Маланки і Василя. Василь в народі вважався покровителем свиней, ось чому обов’язковими на святковому столі були страви з свинини: буженина, котлети, битки, крученики, печеня, домашня ковбаса. Не даремно адже існувала приказка «Свинку та борівка для Васильєва вечірка». Гарніром до м’ясних страв зазвичай була картопля або каша.


                     Кулинарные традиции на Старый новый год

Читай також: Блюдо на Старий Новий рік: голубці з пекінської капусти

Багатий був традиційний український новорічний стіл і різноманітними виробами з тіста: вареники з різними начинками (м’ясом, сиром, маком), млинцями (які є символом сонця і благополуччя), калачами, пирогами.

Дівчата пекли обрядові булочки з кислого тіста – балабухи, по яких ворожили на судженого. До речі, воду на тісто приносили з криниці у роті, а хлопці в цей час намагалися розсмішити дівчат, щоб вони ковтнули або випустили воду. Готові булочки розкладали на лавці і запускали голодну собаку, чию балабуху вона хапала першою, та дівчина першою і вийде заміж.

Подавали до столу вареники з «сюрпризами»: всередину кожного вареника додавали різні незвичайні «начинки». Якщо комусь попадалася борошно – це до мук, квасоля – до дітей, ґудзик – до обновці, цукор – до хорошого життя, сіль – до важкого життя, перець – до несподіванок, мотузочок – до дороги, копієчка – до грошей.

Завершували трапезу узваром. Сухофрукти, з яких варили узвар, як символ родючості, роздавали дітям та молоді, щоб вони росли і були здорові.

Багато хто з давніх новорічних традицій дотримуються до цих пір. Тому, складаючи меню на старий новий рік, обов’язково зверніться до національним стравам, які готували наші предки. Не забудьте і про гарному настрої, щедрівках і найщиріші побажання щастя і благополуччя в новому році своїм близьким.

Читай також: Заправка за рецептом старого Махараджі: раита з йогуртом і м’ятою