Як приготувати смачний соус з зелені: корисні поради та базовий рецепт

У сезон зелені самє годину заготовити про запас вітамінний та дуже ароматний зелений соус, який стане гарним та смачним доповненням зимових страв.

0

0

0

переглядів


                     Як приготувати смачний соус з зелені: корисні поради та базовий рецепт

Приготування соусів про запас не вимагає особливих зусиль, але свої тонкощі, як і у всякій справі, є!

Читай також: Дачні заготовки: сира заправка для супу

 

У кожній баночці, заготовленій на зиму, має обов’язково зберегтися максимальна кількість корисних речовин, але для соусів, крім цієї вимоги, важливо максимальні збереження аромату та смаку, адже, їх основне призначення полягає в доповненні страв, саме як пряно-ароматичної добавки.

Тому є ятайте деякі хитрощі, які стануть в нагоді при консервуванні:

• Пряна зелень пахне, тому що містить ефірні олії, які швидко випаровуються. Це означає, що підготовлену петрушку, кріп та інші пряні трави потрібно запечатувати якомога швидше, негайно після подрібнення.

• Кращий консервант для ефірних масел — очищене рослинне масло з нейтральним смаком і запахом. Такі масла називають транспортними. Нестійкі ефірні олії з’єднання єднуються з рослинним жиром, розчиняючись в ньому і насичуючи своїм ароматом: чим більше пряної зелені помістилося в банку з маслом, тим яскравіше і більш насиченим буде запах соусу.

• Додавати воду при консервуванні зелені не варто. Вона не сприяє підвищенню концентрації ефірних масел, а, навпаки, розчиняє їх, і при підігріві випаровується разом з ними.

• Якщо з якихось причин не бажаєте використовувати рослинне масло при консервуванні, а об’єм морозильної камери дозволяє розмістити запаси пряної листової зелені в порційних пакетиках, то приготуйте зі свіжого листя звичайну зелену пасту, подрібнивши їх у блендері. Взимку залишиться додати її до основи соусу, разом зі спеціями, щоб пряна добавка пахла ароматом літа.

• Додатково до складу таких заготовок можна включити гострий перець, томати, спеції, альо вісь з додаванням часнику при консервуванні соусів не поспішайте. Давно помічено, що запах часнику змінюється при термічній обробці, а при консервуванні в маслі він стає майже невпізнанним. Тому, якщо стоїть завдання приготувати соус із зеленню і часником, в якому повинен бути присутнім характерний свіжий запах, то просто залиште потрібну кількість часнику до зими, а взимку, відкривши банку з соусом, додайте в потрібній кількості. Такий прийом створить відчуття, ніби соус був приготувань не влітку, а за годину до обіду!

Читай також: Дачні заготовки: диво-капуста на зиму

Рецепт зеленого соусу


                     Як приготувати смачний соус з зелені: корисні поради та базовий рецепт

Інгредіенти:

  • Гострий стручковий зелений перець — 7 шт.
  • Кінза — 1 пучок
  • Петрушка — 1 пучок
  • Часник 1 пучок
  • Коріандр — 1 ст. л
  • Гвоздика — 5 бутонів
  • Сіль — 1 ст. л
  • Рослинна олія — 0,5 скл.

Спосіб приготування:

1. Зелень і перець промити і просушити.
2. Підготовлені компоненти соусу подрібнити в пасту, додати сіль, гвоздику і коріандр.
3. Залити зелену масу прогрітим очищеним рослинним маслом, ретельно перемішати.
4. Розфасувати щільно по невеликих стерильним скляним банкам.
5. Після цього банки можна, накривши кришками, пастеризувати в киплячій води або прогріти в духовці, розігрітій до 95-100 ° С.

Зберігати банки з соусом потрібно в темному та прохолодному місці.

Смачного!

Читай також: «Зелений соус з часником — зробіть хоча б баночку, не пошкодуєте