Яглиця — якими вітамінами корисна ця зелень і що з неї приготувати

Що таке яглиця, знають не багато. А ось наші предки шанобливо називали цей бур’ян не інакше як «їжа-трава». Сьогодні улюблений портал розповість все про цю дивовижну травичці і поділиться парою рецептів страв з яглиці.

0

0

0

переглядів


                     Сныть - какими витаминами полезна эта зелень и что из нее приготовить

Яглиця – це багаторічна трав’яниста рослина, яка росте в лісах, садах, на городах нерідко утворюючи великі зарості. Вона швидко розмножується і важко викорінюється, тому ця рослина прийнято вважати злісним бур’яном, незважаючи на її численні корисні властивості. Квіткові пагони і молоді листочки використовуються в їжу, настій трави знаходить застосування в медицині.

Читай також: Зелені щі — з кропивою і луговим щавлем

Яглиця в кулінарії

У їжу вживають молоді пагони, листя і черешки яглиці. З пагонів варять супи, щі, борщі, окрошки, готують гарніри і приправи до м’ясних і рибних страв, роблять салати. Також листя і черешки яглиці маринують, солять і квасять на зиму.
Рослину можна додавати в будь-які закуски, перші і другі страви. Така приправа їх не просто «не зіпсує», але збагатить вітамінами, мінералами і іншими корисними речовинами, надаючи страв якийсь шарм і смакову пікантність.


                     Сныть - какими витаминами полезна эта зелень и что из нее приготовить

Корисні властивості яглиці

Крім кулінарії, яглиця застосовується в народній медицині. В минулому вона найчастіше використовувалася при лікуванні подагри і ревматизму. Яглиця сприяє загоєнню ран, підтримує імунітет, допомагає при запаленнях, анемії і авітамінозі, захворюваннях печінки і нирок. Сік з молодих листків можна застосовувати як кровоочисний засіб при весняному очищенні організму. Препарати яглиці покращують роботу шлунково-кишкового тракту, зупиняючи запальні процеси.

Читай також: Город на підвіконні: як виростити зелень і пряні трави

Рецепти страв з яглиці


                     Сныть - какими витаминами полезна эта зелень и что из нее приготовить

Салат з яглиці

Інгредієнти:

  • Листя яглиці – 300 г
  • Відварені яйця – 2 шт.
  • Квасоля біла — 4 ст. л
  • Сіль – за смаком
  • Йогурт – 3 ст. л

Спосіб приготування:

1. Листя і стебла промити і дрібно нарізати.
2. Яйце відварити і подрібнити за допомогою виделки. Змішати з листям.
3. Додати відварну білу квасоля, салат посолити і заправити йогуртом.


                     Сныть - какими витаминами полезна эта зелень и что из нее приготовить

Начинка для пиріжків з яглиці

Інгредієнти:

  • Трава зніту – 1 кг
  • Рис – 2 скл.
  • Яйця – 3 шт.

Спосіб приготування:

1. Траву яглиці опустити в окріп до розм’якшення. Дрібно нарізати.
2. Додати відвареного рису і 3 яйця. Посолити по смаку.
3. Начинити пиріжки.


                     Сныть - какими витаминами полезна эта зелень и что из нее приготовить

Запіканка з яглиці

Інгредієнти:

  • Трава зніту – 0,5 кг
  • Рослинне або вершкове масло – 50 г
  • Панірувальні сухарі – 1 скл.

Спосіб приготування:

1. Яглиця порізати, швидко відварити, змішати з рослинним маслом або вершковим маслом.
2. Викласти на деко, посипаний панірувальними сухарями. Зверху присипати сухарями.
3. Запікати в духовці 20 хвилин при температурі 200 р.


                     Сныть - какими витаминами полезна эта зелень и что из нее приготовить

М’ясо тушковане з снытью

Інгредієнти:

  • Телятина – 500 г
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Трава зніту – 300 г
  • Щавель – 1 пучок
  • Борошно для панірування
  • Сіль, чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

1. Невеликі шматки м’яса запанірувати в борошні і обсмажити на великому вогні з дрібно нарізаною цибулею.
2. Залити гарячою водою і тушкувати близько години.
3. Яглиця дрібно порізати і додати до м’яса. Тушкувати ще близько години. Приблизно за 10 хвилин до готовності додати дрібно нарізаний щавель, сіль і спеції.

Приємного апетиту!

Читай також: 5 трав, які повинні бути в кожній домашній аптечці