9 способів ефектної подачі салатів, які ми підгледіли у шеф-кухарів

Ну чому в ресторані той же салат, що готуємо часто і вдома, «звучить» зовсім по-іншому: смачніше, гарніше, вишуканіше? Що не так? Просто у шефів є свої секрети, як красиво подати салат. Ми дізналися їх і з радістю ділимося з нашими читачами.

0

0

0

переглядів


                     9 способов эффектной подачи салатов, которые мы подсмотрели у шеф-поваров

Читай також: Зелений салат на Трійцю: 7 кращих рецептів по версії SMAK.UA

Перемішані салати

Входять до складу салату продукти змішують між собою, а також з салатною заправою або соусом. Професіонали перемішують зелені салати руками: таким чином салатні соуси краще просочують компоненти, а ніжні листочки не пошкоджуються. Взагалі такі салати краще готувати у великій широкій мисці або каструлі, а потім вже перекладати в декоративну салатницю.

Якщо компоненти для салату потрібно тільки полити соусом, перш за їх потрібно красиво розкласти на плоскому блюді. Продукти перемішують разом з частиною соусу або заправки в окремій мисці — найкраще двома великими виделками або спеціальної салатною ложкою і виделкою, щоб шматочки складових продуктів по можливості зберегли форму нарізки.

Готовий салат перекладають на блюдо або в салатник так, щоб краї залишилися вільними на 2-3 см і обов’язково чистими. Салат заливаємо залишками соусу і прикрашають поверхню різними продуктами або фігурками з продуктів, які з’їдають разом з салатом.


                     9 способов эффектной подачи салатов, которые мы подсмотрели у шеф-поваров

Неперемешиваемые салати

Продукти, з яких готується салат, розкладають на велике блюдо окремими порціями або в різний посуд. Салатну заправку або кілька різних соусів подають на стіл в соусниках або невеликих мисочках. Така сервіровка зручна тим, що вона дозволяє вибрати продукти і заправки для салату за власним смаком. Такі салати готують з ніжних, легко розпадаються продуктів: м’яких овочів, відварений або гарячого копчення риби, зеленого горошку. Можна готувати такого виду салати з будь-яких інших продуктів.

Читай також: Модні літні салати 2018: ТОП-5 кращих рецептів

Неперемешиваемые салати з заправними соусами

Підготовлені для салату подрібнені продукти кладуть на блюдо, в яких подається салат на стіл, в перемішаному вигляді, або окремими шарами (по виду продуктів) порціями. Зверху салат заливають соусом і не перемішують, що дозволяє зберегти цілісність кожного виду продуктів.

Сервіровка салату


                     9 способов эффектной подачи салатов, которые мы подсмотрели у шеф-поваров

Проста сервіровка

Приготоване і красиво оформлений салат зазвичай подають на стіл у спеціальному посуді або на великому глибокому блюді. Кожен з присутніх бере необхідну порцію салатною ложкою або салатним комплектом з з’єднаних разом ложки і виделки, якими салат кладуть на порційну тарілку.

Читай також: Салат «Матадор» — ситний і без краплі майонезу

Сервіровка на зелених салатних листках


                     9 способов эффектной подачи салатов, которые мы подсмотрели у шеф-поваров

Порцію салату кладуть на цілий гарний лист зеленого салату, покладений на порційну тарілку. Прикрашають салат темними листочками зелені і яскравими, контрастними за кольором овочами або іншими продуктами. Салат подають на стіл відразу після приготування.

Читай також: Все геніальне просто: французький салат «Гайрат»

«Раковини» з капустяного листя

Дуже красиві «раковини» з невеликих акуратних листя салатною білої або червоної капусти. Їх можна зробити як великими, так і малими, підібравши відповідно листя. «Раковини» наповнюють приготованим салатом і з’їдають його разом з «посудом».


                     9 способов эффектной подачи салатов, которые мы подсмотрели у шеф-поваров

«Трубочки» з капустяного листя

У обваренных окропом м’яких капустяного листя зрізають потовщену частину. Згортають листя «трубочками» і наповнюють салатом. Один кінець «трубочки» втягається в різьблене колечко, приготоване з великої моркви. Подають такий салат, уклавши «трубочки» на блюдо або відразу на порційні тарілки.

Читай також: Салат з печеним гарбузом і руколою в пряної медової заправці

«Човники» з огірків

Огірки розрізають уздовж навпіл, видаляють насінники, злегка зрізають їх нижню сторону, наповнюють салатом і прикрашають. Великі огірки попередньо нарізають на шматки і оформлюють кожен у вигляді човника. Такі ж «човники» можна зробити з бананів.


                     9 способов эффектной подачи салатов, которые мы подсмотрели у шеф-поваров

Кошики із стручкового перцю

У стручка червоного солодкого перцю відрізають верхівку, видаляють насінники і наповнюють салатом так, щоб зверху вийшла маленька гірка. Встановлюють перці у відповідний за розмірами салатник і прикрашають. За бажанням стручки перцю можна злегка пробланшировать в окропі або припечь на гарячій сковороді.

Читай також: Салат з свіжих огірків «Хрустик» (а-ля по-корейськи)

Кошики для десертних фруктових салатів

З шкірки апельсинів, мандаринів або грейпфрутів готують кошики. Наповнюють їх ягодами або салатами з дрібно нарізаних фруктів. Зверху злегка посипають цукровою пудрою і прикрашають контрастними за кольором ягоди (чорна смородина, журавлина, агрус).


                     9 способов эффектной подачи салатов, которые мы подсмотрели у шеф-поваров

Тарталетки

Тарталетки — це заздалегідь приготовлені невеликі кошики з тіста, які наповнюють різними салатами, заправленими соусами і пряними приправами. Їдять сервіровані таким чином салати разом з тарталетками.

Для приготування таких кошиків (тарталеток) необхідні маленькі формочки з гофрованими краями. Листкове або пісочне тісто тонко розкочують, викладають їм формочки, випікають до готовності, дають охолонути і наповнюють салатом. Прикрашають гілочками зелені, оформивши їх як ручки кошики.

Читай також: Салат «Спартак» (з крабових паличок і свіжих овочів)

Сервіровка порційних салатів в креманках

Підготовленою перемішаної салатною масою наповнюють порційні креманки скляні або маленькі салатниці і прикрашають салат різними продуктами — у залежності від складу компонентів салату. Дуже ефектно виглядають в скляних креманках порційні салати-коктейлі, продукти для яких укладають шарами і прикрашають.


                     9 способов эффектной подачи салатов, которые мы подсмотрели у шеф-поваров