9 спецій, які дарують смак і покращують травлення

29 травня, весь світ відзначає день здорового травлення, заснований ще в 1958 році. В останні роки зафіксовано зростання числа проблем порушення травлення у великої кількості людей. Чим же можна допомогти, і як попередити подібні захворювання?

0

0

0

переглядів


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

Не секрет, що деякі продукти здатні поліпшувати травлення, таким чудовим властивістю володіють спеції і пряні трави.

Багато хто з нас при приготуванні їжі досить часто додають в неї різні спеції і пряні трави. Всім відомо, що вони надають страві неймовірний аромат і чудовий смак, проте чи знаєте ви, що деякі з них можуть допомогти вашому шлунку і кишечнику переварити їжу? Буває, трапляється таке, що ваш живіт заважає вам насолоджуватися життям, мучачи бурлениями, запорами і диареями. У цьому випадку деякі трави та спеції можуть вам дуже допомогти.

Прянощі і спеції володіють цілющими властивостями, проте з їх використанням потрібно бути дуже обережними, так як при деяких хворобах вони можуть спровокувати загострення.

Отже, розглянемо ті трави і спеції, які можна застосовувати в профілактичних цілях.

Читай також: Жіноче здоров’я: що є, щоб отримати необхідні вітаміни і мінерали

Базилік


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

Ця приправа улюблена багатьма, особливо її люблять додавати в західній кухні при приготуванні пасти і соусу песто. Базилік, завдяки флавонидам надає антибактеріальну дію, яке забезпечує захист від бактерій на клітинному рівні. Ще одна корисна властивість базиліка, це те, що він має спазмолітичну і тонізуючу дію. Базилік істотно збуджує апетит.
 

Аніс


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

Ця спеція здобула велику популярність у східній кухні. Аніс часто додають у тісто для пирогів, ароматною м’якою здоби, хліба або печива. При приготуванні супів, а також м’ясних страв, також досить часто застосовують цю спецію. Чому ж її так люблять додавати в їжу? Все тому, що аніс володіє приємним ароматом і смаком, а також робить позитивний вплив на травлення людини. Аніс дуже ефективний при кишкових кольках, так як виявляє протиспазматичну дію.
 

Кардамон


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

Кардамон використовують як в насінні, так і в подрібненому порошкоподібному вигляді. Його додають в супи, рибні і м’ясні страви, досить часто його стали додавати в плов і кондитерські вироби. Деякі люди люблять додавати кардамон в чай та інші напої. І правильно роблять, бо куди б не додали кардамон, він позитивно діє на травлення, а також відмінно допомагає при кольках, метеоризмі, печії і головного болю.
 

Лавровий лист


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

Незмінна приправа в будь-якому з наших будинків. Лавровий лист також користується знатної популярністю у французької та середземноморської кухні. Лавровий лист не тільки поліпшує травлення, але й допомагає при хворобах шкіри, суглобів, мігрені і діабеті.
 

Кріп


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

При приготуванні страв досить часто використовується кріп. Листя кропу, так само як і насіння, використовуються в овочевих стравах, в супах, салатах. Також кріп використовується при засолюванні і служить в якості прикрас різних страв. Кріп багатий мінералами, вітамінами C і флавоніди. Кріп покращує травлення. Його ефірні олії активізують секрецію жовчі, усувають гнильні процеси, що знімають біль, допомагають при метеоризмі.
 

Кінза (коріандр)


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

Ця спеція використовується у формі насіння і порошку. Коріандр додають в супи і страви з морепродуктів, гриби. Додаючи свої страви коріандр ви допоможете своєму організму позбавитися від підвищеного газоутворення, нудоти, розлади шлунка, зниженій кислотності і поганого апетиту.
Імбир
В Азіатській кухні вважається дуже важливим інгредієнтом. Імбир ще здавна використовується в китайській медицині як засіб, що полегшує нудоту і проблеми з травленням.
 

Фенхель


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

Ця пряно-ароматична спеція використовується як приправа до фруктовим стравам, добре поєднується з корицею. Також фенхель додають у страви з картоплі, тушковане м’ясо, соуси, печиво, пудинги. Фенхель – хороший джерело вітаміну РР, С, кальцію і заліза, магнію, фосфору і міді. Фенхелевый чай використовується як засіб від головного болю, пов’язаних з поганим травленням.
 

Орегано


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение                    

Цю спецію у нас ще називають – материнкою. У кулінарії використовуються сушене листя і суцвіття цієї рослини. У свіжому вигляді орегано також досить часто використовують. Цю спецію додають в спагетті, піцу, салати, м’ясні страви, страви з грибами, овочеві страви, страви з додаванням яєць, сиру, морепродуктів. Орегано володіє чудовими властивостями збуджувати апетит і полегшувати травлення.
 

Розмарин


                     9 специй, которые дарят вкус и улучшают пищеварение

Улюблена спеція французької та середземноморської кухні. Його додають при приготуванні риби, маринадів, грибів і картоплі. Розмарин відмінно поєднується з іншими спеціями: з часником, петрушкою, орегано. Розмарин має цілющі антисептичними властивостями, а також здатний поліпшувати травлення і пам’ять. Досить часто розмарин застосовується для лікування застуд, нервового напруження, головних болів.

Читай також: Приправи, спеції і прянощі: головні відмінності